Ціни на природний газ для населення регулює держава

Вартість природного газу для побутових споживачів регулює держава. Для комерційних суб’єктів ціна блакитного палива формується на ринкових умовах виходячи з попиту-пропозиції.

З 1 листопада 2018 року ціна газу в Україні становить 8 548,92 грн. за 1000 куб.м. для населення.
Державне регулювання роздрібної ціни газу для населення і релігійних організацій включає в себе дві складові.
Перша-це ціна газу як товару, що складається з вартості газу і торгової націнки постачальника.
Друга-це вартість доставки газу.
Щодо першої складової, то ціна газу встановлена Кабінетом Міністрів України постановою від 19.10.2018 р. №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу». Даною постановою визначено, що купівля-продаж природного газу між НАК «Нафтогаз України» та постачальником зі спеціальними обов’язками здійснюється за ціною 7482,61 за 1000 куб.м., яка включає торгівельні націнки НАК «Нафтогаз України» (1,917%) та постачальника зі спеціальними обов’язками, який безпосередньо постачає газ населенню (не більше 2,5% зазначеної ціни природного газу).

Друга складова держрегулювання роздрібної ціни – фіксована вартість доставки блакитного палива магістральними та розподільчими газопроводами, тарифи, які встановлює Регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Населення сплачує вартість спожитого природного газу шляхом перерахування коштів на поточний рахунок ТОВ «Полтавагаз збут» із спеціальним режимом використання, відкритий в установі ПАТ «Державний ощадний банк України», відповідно до постанови КМУ від 30.09.2015 року № 792 «Про забезпечення проведення розрахунків за спожитий природний газ». Розподіл даних коштів проводиться згідно нормативу перерахування, розрахованого згідно постанови КМУ від 26.04.2017 р. №296 «Деякі питання розрахунків за спожитий природний газ». Так, з отриманих постачальником природного газу зі спеціальними обов’язками коштів, ПАТ «Державний ощадний банк України» автоматично перераховує 87,5% до НАК «Нафтогаз України», решта коштів розподіляється між іншими суб’єктами ринку – Операторами ГТС, ГРМ та постачальником зі спецобов’язками.
У Полтаві, Миргороді та вісімнадцяти районах області реалізацію природного газу для побутових споживачів здійснює ТОВ «Полтавагаз збут». Газопостачальне підприємство виконує цілий ряд функцій, згідно з Правилами постачання природного газу та Ліцензійними умовами, а саме:

  • укладання договорів на постачання природного газу;
  • здійснення постачання блакитного палива;
  • ведення розрахунків з кожним споживачем;
  • вчасне інформування про зміни умов постачання природного газу, ціни на блакитне паливо;
  • організація роботи точок контакту для надання інформації споживачам про стан розрахунків, суми наданих пільг та вирішення спірних питань;
  • організація роботи контакт-центру;
  • друк та доставка рахунків, абонентських книжок, повідомлень, інформаційних матеріалів;
  • претензійно-позовна робота та ін.

Нині з урахуванням сплаченого податку та комісійної винагороди банків у постачальника ТОВ «Полтавагаз збут» з 1 гривні залишається лише 1,5 коп. Враховуючи вищезазначене, підкреслюємо, що ціна газу для населення формується виключно державним органом влади (КМУ) та Регулятором, а системність та повнота оплати споживачів за використаний газ є запорукою стабільного газопостачання для вашої оселі.

Опубліковано в Споживачам 

Кабінет споживача

Контакт-центр

Режим роботи:
  • Пн-Чт з 8:00 до 17:00
  • Пт з 8:00 до 16:00

Архіви