З початку опалювального сезону заборгованість населення збільшилась на 50 відсотків

В період з жовтня 2018 року по січень 2019 року борг населення за комунальні послуги перед ТОВ «Полтавагаз збут» зріс на 357 млн.грн.

Основними причинами зростання заборгованості побутових споживачів за спожитий природний газ стало збільшення ціни на газ з 6957,9 грн. до 8548,92 грн. за 1000 м.куб., та зменшення в понад півтори рази кількості отримувачів субсидії. А зниження соціальних нормативів до 4,5 куб.м. на 1 кв.м. житла привело до скорочення середнього розміру субсидії з 1700 грн до 1250 грн, що стало причиною накопичення боргів через неплатоспроможність соціально захищиних верств населення.

З 1 січня запроваджується новий механізм монетизації субсидій, коли отримувачам субсидій, які звернулися за її призначенням з 1 січня 2019 року кошти надходитимуть на рахунок в Ощадбанку для виплати житлової субсидії надавачам комунальних послуг, а громадянам які звернулися за призначенням субсидії до 31 грудня 2018 року — шляхом виплати їх отримувачам державної допомоги у готівковій формі, починаючи із житлової субсидії, нарахованої за лютий місяць.

Кожний субсидант зможе самостійно сплатити всю вартість фактично спожитого природного газу згідно показань лічильника чи норм споживання.

Тож нагадуємо, що згідно Правил постачання природного газу розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання побутовим споживачем є календарний місяць.

При розрахунку за квитанціями абонентської книжки постачальника споживач самостійно розраховує суму платежу та сплачує його постачальнику не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Опубліковано в Споживачам 

Кабінет споживача

Контакт-центр

Режим роботи:
  • Пн-Чт з 8:00 до 17:00
  • Пт з 8:00 до 16:00

Архіви